Skip to main content

Vores Ponton-materiale

Hos Uni-Safe består bådprogrammet typisk af oppustelige både og RIB-både. RIB kommer fra det engelske udtryk Rigid Inflatable Boat; undertiden anvendes også udtrykket RHIB, der betyder Rigid Hull Inflatable Boat. Uanset RIB eller RHIB er det en bådkonstruktion bestående af et fast bådskrog med påmonteret oppustelig ponton. Kombinationen af et fast skrog og en oppustelig ponton er med til at give båden meget fine sejlegenskaber, samt stor stabilitet og lav vægt. Alle tre forhold som tæller på plussiden. Bådskrogene er typisk fremstillet i glasfiber eller aluminium.

Hos Zodiac er pontonen som oftest aftagelig, hvilket giver lettere mulighed for reparation, vedligehold og evt. udskiftning.

Pontonmaterialet er en anden vigtig parameter for en gummibåd. Der er på markedet typisk tre typer materialer, hvoraf to er de absolut mest udbredte. Der er tale om en konstruktion med et vævsmateriale med en yder og inder belægning med enten Hypalon, PVC eller i få tilfælde PU.

Hypalon

Det bedste af det bedste

Hypalon er en slidstærk form for gummimateriale, der oprindeligt blev lanceret som et varemærke af firmaet DuPont. Siden er varemærket Hypalon blevet synonymt med denne neopren-gummi-meter-vare, men reelt er der flere fabrikanter, der markedsføres under andre navne. Det er det dyreste ponton-materiale, man kan få, men til gengæld også samlet det bedste.

Det holder fremragende på luft, og er særdeles modstandsdygtig over for ekstreme temperaturer, ultraviolet lys, olie, kemikalier og slitage i al almindelighed herunder meget stor rivefasthed. Hertil kommer, at det er meget fleksibelt uanset temperaturforhold.

Hypalon-pontoner forringes minimalt over tid også selvom, de bliver efterladt udendørs. Dog kan stoffet falme en smule efter mange år i sollys, men mister ikke styrke eller ændringer i materialet. Det er det bedste og dyreste materiale med den længste levetid, der er på markedet.
Både fremstillet i Hypalon limes op i hånden, og er generelt enkle at reparere på. Hos Zodiac er samlingerne i øvrigt ekstra forseglede indvendigt.

Professionelle brugere anvender stort set kun gummibåde eller RIB både med Hypalon ponton. Vi anbefaler i øvrigt også langturssejlere at købe Hypalon både.

Med hensyn til levetid har vi set mange eksempler på både med Hypalon-ponton, der har været både 15 og 20 år gamle og flere endnu ældre. Naturligvis som med alt andet, er det afhængig af det løbende vedligehold, mens forhold som sollys og vejrlig har minimal betydning.

PVC

Letvægteren over dem alle

PVC eller Polyvinyl Cloride er et rigtigt all-round plastmateriale med mange gode egenskaber.

Det er et af de mest brugte materialer til mindre gummibåds pontoner og et billigere alternativ til Hypalon. Det kan også fås i mange farver, og er samtidig et lettere materiale og som i stedet for den normale limeproces kan svejses sammen. Det betyder mindre tidskrævende produktion og meget lufttætte både

Både fremstillet i PVC har en mere krævende limeproces i tilfælde af punkteringer, men det kan udføres på vores værksteder. PVC bliver stivere i kolde temperaturer, og bør ikke anvendes i frostgrader.

Du skal vælge en PVC-ponton, hvis du kan leve med en kortere levetid og mindre modstandsdygtighed over for høje temperaturer, solens stråler og almindelige slitage. Til gengæld får du en gummibåd til en attraktiv pris.

Levetiden er typisk på den gode side af 10 år, men her spiller opbevaring og UV-stråling en betydelig rolle udover den løbende vedligehold.

PVC både bør overdækkes med en presenning for beskyttelse mod UV-stråling ved længere udendørs opbevaring.

PU eller Polyuretan

PU / Polyuretan er et materiale, der mindre ofte anvendes til gummibåds-pontoner, men det har nogle gode egenskaber i såvel modstandsdygtighed mod slitage og olie, samt en god lufttæthed.

PU-pontoner vil ofte optræde med en mindre falmet overflade end f.eks. Hypalon efter nogle år udsat for sollys. Dette skyldes ikke en større UV-modstandsdygtighed, men derimod det forhold, at PU-overfladen langsomt pulveriseres og dermed over tid helt forsvinder indtil kun det underliggende vævsmateriale er synligt.

PU kan som PVC både svejses sammen og dermed give en meget enkel og lufttæt ponton. I tilfælde af reparationer er PU både meget krævende at lime end Hypalon både.

PU har grundlæggende en stor modstandsdygtighed mod slitage, men med den tiltagende nedbrydning af overfladen, bliver modstandsdygtigheden naturligvis løbende forringet. Således er PU laget efter tre år under varme forhold meget tydeligt, og efter fem år er PU overfladen helt pulveriseret væk ned til vævslaget. 

Der er flere PU-metervarer, der desværre har en meget lav rivefasthed, hvilket sammenholdt med den ringe UV-strålingsmodstandsdygtighed betyder, at Zodiac ikke tilbyder både med PU ponton.

Kurv
Spørgsmål? Giv os et kald på tlf. 32 58 16 15