Skip to main content

Vil du pleje og rengøre din redningsvest?

Her er et par ting at huske på:

Rengør kun oppustelige- og faststof redningsveste på ydersiden og kun med en mild opløsning af sæbe eller rengøringsmiddel. Skyl efter med rent vand og læg ikke vesten på varmeapparatet, men lad den hænge til tørre på en bøjle eller i stroppen i nakken, hvis vesten har en sådan. Vær altid opmærksom på plejesymbolerne på redningsvesten og informationen i brugervejledningen.

Alkohol- eller opløsningsmiddelbaserede rengøringsmidler eller endda desinfektionsmidler er selv i tider med Corona tabu, når det gælder rengøring af redningsvesten. De kan beskadige din redningsvest og forringe dens funktion. Læs mere om dette herunder.

Hvordan kan jeg desinficere min redningsvest?
Allerede da fugleinfluenzaen gjorde sit indtog tilbage i 2002, men især siden begyndelsen af ​​corona-krisen i 2020 er vi ofte blevet spurgt til, hvordan man bedst kan rengøre og desinficere sin redningsvest.

Oppustelige redningsveste og faststof-redningsveste må kun rengøres udvendigt med mildt rengøringsmiddel eller en svag sæbeopløsning. Der må under ingen omstændigheder anvendes rengøringsmidler, der indeholder alkohol, opløsningsmidler eller endda desinfektionsmidler.

Der er fire hovedårsager til dette:

 1. De fleste desinfektionsmidler er baseret på ethanol eller isopropanol. Disse alkoholer har den egenskab, at de har en affedtningseffekt.
  Vi bruger dog fedt eller olie forskellige steder på oppustelige redningsveste til at forsegle ventiler og tætninger. Desinfektionsmidler modvirker således tætheden af ​​vestens opdriftskammer
  og forringer således redningsvestens funktion og dermed også din personlige sikkerhed.
 2. Desinfektionsmidler og rengøringsmidler, især hvis de indeholder klor, kan reagere med negativ virkning på plast, især polypropylen, polyethylen og polyvinylchlorid (PVC) og beskadige disse materialer.
  Alle disse plastmaterialer bruges til dele i redningsveste. Desinfektionsmidler baseret på aldehyder, især formaldehyd, kan også reagere på plast og gøre skade.
  Dette kan også være skader, der ikke let kan ses udefra, eksempelvis at plastikdele bliver hårde og porøse.
  I alle tilfælde er redningsvestens funktion svækket, og din personlige sikkerhed er sat på spil.
 3. Ovennævnte alkoholbaserede midler bruges også til at løsne tape og limninger eller etiketter. De kan derfor føre til yderligere optisk beskadigelse af redningsveste.
 4. Desinfektionsmidler kan også beskadige materialernes farveegenskaber. Redningsvestene kan bleges til et punkt, hvor farver er fuldstændigt væk. Vesten mister sin signaleffekt.
  Det er en helt vitalt effekt af vestens egenskab, der forsvinder, og dermed er din personlige sikkerhed igen sat på spil.

Generelt bør produkter, der indeholder opløsningsmidler, ikke bruges, da plast kan reagere mod opløsningsmidler og blive beskadiget. I sidste ende truer dette din personlige sikkerhed.
Oppustelige og faststof-redningsveste bør kun rengøres med mildt rengøringsmiddel eller svag opløsning af sæbevand.
Følg plejeinstruktionerne på etiketterne og i den til vesten tilhørende brugervejledning.

Personligt beskyttelsesudstyr!
Grundlæggende påpeger vi, at redningsveste er personligt beskyttelsesudstyr (PPE).
Dette betyder, at hver person skal bruge sin egen redningsvest. Dette handler ikke primært om, at vi gerne vil sælge alle en redningsvest, selvom vi bestemt ikke har noget imod det, det er logik.
Primært handler det om ansvar og sikker brug af personlige værnemidler. Hver person er ansvarlig for sit eget personlige værnemiddel.
Dette indebærer korrekt håndtering, tilpasning til din egen krop og sikrer funktionel pålidelighed af dit eget sikkerhedsudstyr.

Uni-Safe

Sikkerhed til søs og i luften

Kurv
Spørgsmål? Giv os et kald på tlf. 32 58 16 15